Tyhjät astiat.

Ilosanomanillassa 13.9.2018
Eräs profeetanoppilaan vaimo oli jäänyt leskeksi. Tämä profeetanoppilas oli kuollut ja mikä surullisinta, hänelle oli kertynyt myös velkaa jälkeensä.
Leskellä, jolla oli kaksi poikaa, oli tiukka paikka siinä tilanteessa. Velkoja ei noin vain kuitattu eikä huitaistu maksetuiksi, vaan ne oli maksettava. Ei ollut kortistoja eikä sosiaalitoimistoja.
Tästä kerrotaan 2. Kuningasten kirja 4:ssä luvussa.
Niinpä, kun profeetta Elisa, joka oli ollut profeetta Elian “käsienhuuhtelija”. Hän oli saanut kaksinkertaisen voitelun siellä, kun oli nähnyt Eliaan taivaaseen menemisen.
Nyt tämä Elisa on tullut lesken taloon ja kuuli kaiken, mitä on tapahtumaisillaan. Lesken pojat ovat vaarassa joutua velkojan orjiksi. Joka oli aivan laillinen menettely tuohon aikaan. Leski oli veloissaaan ja peloissaan menettää molemmat poikansa. Nämä pojathan olivat hänen vanhuuden turvansa.
Syy, miksi profeetanoppilaalle oli velkaa syntynyt, ei kerrota. Kuitenkin näin se pyrkii olemaan että Jumalan seuraajat saavat olla ainaisessa koettelemuksessa uskonsa tähden.
Nyt velkoja on tulossa ottamaan pojat pois leskeltä ja jättämään tämän puille paljaille. Sellainen on maailman henki. Pojat olivat leskelle ainut toivo
Eräs tällainen tapaus on myös Matt. 18:24,25 Tuotiin kuninkaan eteen eräs, joka oli paljon velkaa hänelle. Myytäväksi, orjaksi kaikki mitä oli. Vaimo, lapset ja kaikki jolloin velka saatiin maksettua.
Palaamme takaisin 2. Kun. 4:2 Elisa kysyi, että mitä hän voisi tässä ahdingon tilassa leskelle tehdä.
Sitten Elisa kysyi: “Mitä sinulla on talossasi?”
Oli juuri tullut esille, että tämä velka ja pojat olivat ainoat mitä leskellä oli. Velkoja oli vaatimassa velkojaan. Eihän silloin voi olla paljon mitään, koska on jo poikien ulosotto lähellä. Oli tosi hätä.
Velka ei voinut olla lesken aikaansaama, vaan oli jäänyt hänen mieheltään, joka kuitenkin oli ollut Herraa pelkääväinen (4:1)
4:2 Talossa ei ollut muuta kuin öljyä sen verran, mitä itsensä öljyämiseen tarvitsee (voitelemiseen)
4:3 Profeetta antoi aivan oudon tehtävän suoritettavaksi. “Mene ja lainaa itsellesi astioita (tyhjiä) kylästä. Kaikilta naapureiltasi tarpeeksi paljon”.
4:4 Mene sitten sisään, sulje ovi jälkeesi ja poikiesi jälkeen ja kaada kaikkiin niihin astioihin. Ja aina kun astia tulee täyteen, nosta se syrjään”.
Sulkeutuminen sisään (vertaa Mark. 5:35,39-42 (tytär kuoli).
4:5 Leski teki niin. Pojat toivat hänelle astiat, joihin hän sitten kaatoi.
Kun astiat olivat täynnä, pyysi hän vielä tuomaan yhden. Mutta ei ollut enää astioita, jolloin öljyn tulo tyrehtyi.
4:7 Meni kertomaan profeetalle, joka antoi vielä tehtävän mennä myymään öljy ja maksaa velka. Mitä jää jäljelle, sinä ja poikasi elätte siitä.
Tässä lesken “naamarit” riisuttiin kyläläisten silmissä.
Ensin hän sanoi, että ei minulla ole mitään. Vähättely asioista, joita hänellä kyllä oli. “ei minulla ole” on tyypillinen ilmaisu. On terveys, on paljon asioita. Leski oli kuuliainen profeetan sanalle. Hänellä oli se pieni määrä, jolla hän asioi ja jonka Herra antoi lisääntyä. Aivan kuin pienen pojan eväät, joilla Jeesus ruokki tuhansia ihmisiä.
Vaikka sinulla olisi ajatus, ettei sinulla ole. Asioi sillä mitä sinulla on ja tulet näkemään , kuuliaisuus on parempi kuin uhri.

Vastaa