Goljat kohtaa Daavidin

Ilosanomanilta 14.12.2017

1 Samuel 17:1,2 Filistealaiset kokosivat joukkonsa sotaan, Sookossa Juudan alueella. Ja Israelilaiset olivat kerääntyneet Tammilaaksoon .
Heidän välillään oli laakso ja kummatkin osapuolet olivat laakson vastakkaisilla vuorilla.
Jättiläinen.
17:4 Filistealaisten joukossa oli n.3metriä pitkä mies Gatista. Gatissa tuohon aikaan asui jättiläiskokoisten anakilaisten heimo. Panssarin painokin tällä oli 82 kg ja peitsen kärki 10kg.
Siis melkoinen jättiläinen näennäisesti oli kyseessä. Tämä tuli haastamaan ja halveksimaan Israelin taisteluriviä. Oli tehnyt sitä jo useita viikkoja
17:8 Hän astui esiin ja huusi Israelin taisteluriveille sanoen: “Miksi te lähditte sotaan ja asetuitte sotarintaan? Minä olen filistealainen, ja te olette Saulin palvelijoita; valitkaa joukostanne mies, joka tulee tänne minun luokseni”.

1. Nyt me rukoillaan, asiaa, joka on tullut elämään ”suurena” peloittelijana, että tämän vaikutus elämässä loppuu.
Goljat vielä asettui vastuuseen kaikesta.
17:9 ”Jos hän kykenee taistelemaan minua vastaan ja surmaa minut, niin me olemme teidän palvelijanne; mutta jos minä voitan ja surmaan hänet, niin te olette meidän palvelijamme ja palvelette meitä.”
Häpäisi elävän Jumalan taistelijoita.
17:10 . Ja filistealainen sanoi vielä: “Minä olen tänä päivänä häväissyt Israelin taistelurivit. Antakaa tänne mies, niin me taistelemme keskenämme.”
Saul ja koko sotaväki tämän kuullessaan pelkäsi kovin.
Näinä aikoina Daavidin isä Iisai lähetti evästä.
(Heidän isänsä Iisai lähetti Daavidin viemään paahdettuja jyviä ja kymmenen leipää veljille ja kymmenen juustoa tuhannenpäämiehelle. Tiedustele samalla veljiesi vointia)
Daavid, kun hän tuli sota-alueelle hän kuuli taas Goljatin pilkkauksen. Näki miten oma väki pelkäsi tätä kaksintaistelijaa. Pakenivat sitä.
2. Nyt me rukoilemme, Nähtyämme pilkkaamisen, nousee sisimmässämme monia asioita, kyselyjä, miksi miksi näin? Kun vihollisen voimat ilkkuvat ja uhoavat Jumalan omia myös tänään.
17:26 Daavid uteli, mitä se mies saa, joka surmaa tuon filistealaisen? Vanhin veli, ei ollut iloinen nuoren Daavidin tulosta.
17:28 Daavidin vanhin veli kuuli Daavidin puhuvan sotilaiden kanssa, vihastui ja sanoi Daavidille: “Miksi sinä olet tullut tänne, ja kenelle olet jättänyt sen pienen lammaslauman siellä erämaassa? Minä tunnen sinun julkeutesi ja pahan sisusi; sinä olet tullut tänne katsomaan sotaa.”
17:29_37
Daavid vastasi: “Mitä minä sitten olen tehnyt? Saaneehan tuon verran kysyä.”

31 Mutta tuli tunnetuksi, mitä Daavid oli puhunut; ja se kerrottiin Saulille, ja tämä noudatti hänet luoksensa.
32 Ja Daavid sanoi Saulille: “Älköön kenenkään mieli masentuko hänen tähtensä. Palvelijasi käy taistelemaan tuota filistealaista vastaan.”
33 Saul sanoi Daavidille: “Et sinä voi mennä tuota filistealaista vastaan etkä taistella hänen kanssaan, sillä sinä olet nuorukainen, mutta hän on sotilas nuoruudestansa saakka”.
34 Mutta Daavid sanoi Saulille: “Palvelijasi on ollut kaitsemassa isänsä lampaita. Jos leijona tai karhu tuli ja vei lampaan laumasta,
35 niin minä hyökkäsin sen jälkeen, löin sen maahan ja tempasin saaliin sen suusta; ja jos se karkasi minua vastaan, niin minä tartuin sen partaan, löin sen maahan ja tapoin sen.
36 Kun palvelijasi on lyönyt maahan sekä leijonan että karhun, niin tuolle ympärileikkaamattomalle filistealaiselle käy niinkuin niille; sillä hän on häväissyt elävän Jumalan taistelurivejä.”
37 Ja Daavid sanoi: “Herra, joka on pelastanut minut leijonan ja karhun kynsistä, pelastaa minut myös tämän filistealaisen käsistä”. Silloin Saul sanoi Daavidille: “Mene; Herra olkoon sinun kanssasi”.
Saul puetutti.
17:38-39 Saul puetutti Daavidin päälle omat sotavarusteensa. Ne olivat kuitenkin liian suuret ja painavat.
Taistelu ja voitto.
3. Rukoilemme, Herra mitä sinä olet antanut erityisesti minulle. Vahvista näiden lahjojesi esiintuloa ja anna rohkeus käyttää niitä.
Ja hän otti sauvansa käteensä, valitsi purosta viisi sileätä kiveä, pani ne paimenlaukkuun, joka hänellä oli linkokivisäiliönä, otti lingon käteensä ja meni filistealaista vastaan.
41 Ja filistealainen tuli yhä lähemmäksi Daavidia, ja kilvenkantaja kulki hänen edellänsä.

49 Ja Daavid pisti kätensä reppuunsa ja otti sieltä kiven, linkosi ja satutti filistealaista otsaan, niin että kivi upposi hänen otsaansa, ja hän kaatui maahan kasvoillensa.
50 Niin sai Daavid voiton filistealaisesta lingolla ja kivellä ja löi filistealaisen kuoliaaksi, eikä Daavidilla ollut miekkaa kädessään.

4. Rukous. Herra, olenko jättänyt jotain tuhoamatta elämässäni, josta olet antanut voiton. Tahdon sanoutua kokonaan irti niistä ja pyydän voimaa tuhota ne kokonaan.
Koneisto, organisaatio.
Uskonnollinen koneisto ei arvosta sitä Jumalan antamaa ”sauvaa”, joka on sinun kädessäsi.
Uskonnollinen koneisto kiroilee ja raivoaa sinulle, luottaen oman koneistonsa voimaan ja ihmisoppeihin.
Goljatin uhittelu.
Sitten Goljat sanoi Daavidille: ”Tule tänne minun luokseni, niin minä annan sinun lihasi taivaan linnuille ja metsän eläimille”.
Vihollinen ja Uskonnollinen koneisto kerskuu ja pullistelee lihaksiaan sinun edessäsi. Älä pelkää sitä, onhan se vain lihan rakentama koneisto, joka ei voi vahingoittaa Hengestä syntynyttä.
Daavid sanoi: Goljatille:
”Sinä tulet minua vastaan miekan, peitsen ja keihään voimalla, mutta minä tulen sinua vastaan Herran Sebaotin nimeen, Israelin sotajoukon Jumalan, jota sinä olet häväissyt. Tänä päivänä Herra antaa sinut minun käsiini, ja minä surmaan sinut, katkaisen sinulta pään ja annan filistealaisten sotajoukon ruumiit tänä päivänä taivaan linnuille ja metsän pedoille; ja kaikki maat tulevat tietämään, että Israelilla on Jumala. Ja koko tämä suuri joukko tulee tietämään, ettei Herra anna voittoa miekan eikä keihään voimalla; sillä sota on Herran, ja hän antaa teidät meidän käsiimme”.
5. Rukous. Voiman ja tottelevaisuuden kuulla äänesi.
Uskonnollinen koneisto esittelee miekkaansa ja keihästänsä sinun edessäsi.
Älä kuitenkaan pelkää Goljatin aseita, onhan ne ihmiskäden ja oppien rakentamia.
Jumala puhuu sinun sydämeesi, ettei taistelua käydä väellä eikä voimalla, vaan Jumalan Hengellä.
Jos sorrut käyttämään lihallisia aseita, niin olet hävinnyt taistelun, kohtaa vastustajasi Jumalan Hengen voimassa, niin silloin voitat.
Daavidkaan ei turvautunut lihan voimaan, vaan hän turvautui elävän Jumalan apuun. Kun Goljat lähti tulemaan ja lähestyi Daavidia, niin Daavid juoksi nopeasti sotarintaan Goljatia vastaan.
Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden Hengen.
Daavidin sisimmässä oli Pyhän Hengen voitelu ja niin hän meni Goljatia vastaan. Daavid pisti kätensä reppuunsa ja otti sieltä kiven, linkosi ja satutti Goljatia otsaan, niin että kivi upposi hänen otsaansa, ja hän kaatui maahan kasvoillensa.

Jumalan voitelussa Daavid tiesi mitä hänen tuli tehdä ja hän tarkasti tähtäsi Goljatia otsaan, sillä seurauksella, että Goljat kaatui maahan.
Käyttäkäämme asetta

Jumala haluaa kouluttaa myöskin sinut niin, että osut tarkasti siihen kohteeseen, joka on nostettu Jumalan sanan totuutta vastaan, sillä seurauksella, että Goljat mahtavine voimineen murtuu Jumalan voiman edessä.
– Kun filistealaiset näkivät, että heidän sankarinsa oli kuollut, pakenivat he. Mutta Israelin ja Juudan miehet nousivat, nostivat sotahuudon ja ajoivat filistealaisia takaa laakson suulle ja Ekronin porteille saakka; ja filistealaisia kaatui surmattuina Saaraimin tiellä, aina Gatiin ja Ekroniin saakka.
Jumalan voima murtaa lihan voiman ja kaataa sen voimattomana maahan. Jos haluat Jumalan voitelun elämääsi, niin hylkää oma voimaisen minän tie ja valitse Herran kuuliaisuuden tie.
Uskon henki
Todellinen uskon Henki, joka vaikutti pienessä ja vaatimattomassa Daavidissa, tempaisi mukaansa myös Israelin sotaväen ja niin he voittivat ja ajoivat filistealaiset tiehensä.
Jos sinäkin antaudut Jumalalle ja valitset Jumalan valitsemat varustukset elämääsi, niin sinun esimerkkisi antaa toivoa ja rohkeutta muille Jumalan lapsille ja hekin saavat voitelun elämäänsä, joka vapauttaa heidät tämän maailman siteistä.
Loppusanat
Pois itsekeskeisyydestä.
Pahin este Jumalan valtakunnan eteenpäin menemiselle ei olekaan saatana, eikä maailman ihmisten kovat sydämet, vaan voimakas ja itsekeskeinen minä-ihminen.
Saulin elämän turmeli voimakas oma minä ja valta, joka hänellä oli Israelin kuninkaana. Saul halusi olla johtaja, jolla on valta.
Saul ei ymmärtänyt sitä, että kuningas on myös Jumalan palvelija, jonka tehtävänä oli palvella ja rakastaa lähimmäisiänsä.
Kaikki palvelutehtävät Jumalan seurakunnassa ovat tarkoitettu palvelemista varten. Kuka haluaa teistä olla suurin, se olkoon kaikkien palvelija.
Hengellinen suuruus onkin oman itsensä vähenemistä, jotta meistä tulisi pieniä.. Vähene sinäkin itsestäsi ja anna Kristuksen Jeesuksen kasvaa sinussa, jotta näkisit elämässäsi Jumalan tekoja.

4. Mooses 13:30 Ja Kaaleb koitti tyynnyttää kansaa napisemasta Moosesta vastaan ja sanoi: “Menkäämme sittenkin sinne ja ottakaamme se haltuumme, sillä varmasti me sen voitamme”.
Jumalan voitelu ja siunaus lepäsi Daavidin yllä, siksi kun hän oli ihmisenä pieni, vaatimaton ja heikko.
Kun Daavid teki syntiä, niin hän myös aina teki parannuksen elämässään. Daavidin omat miehet sanoivat hänen rakastavan enemmän niitä, jotka vihasivat Daavidia kuin niitä, jotka rakastivat Daavidia. Daavid rakasti Jumalan rakkaudella Saulia, vaikka Saul yritti tappaa hänet. Daavid rakasti Jumalaa ja Jumalan sanaa.
Daavid luotti enemmän Jumalan voimaan kuin omaan voimaansa. Kaikki nämä ominaisuudet tekivät Daavidista Jumalan mielen mukaisen miehen.
Jumala kutsuu sinutkin noudattamaan Daavidin elämän esimerkkiä. Rakasta ja pelkää Jumalaa ja vihaa pahan tekemistä, mutta rakasta pahatekijää, niin silloin olet sinäkin Jumalan mielen mukainen ihminen. Tämä on Jumalan Isän sydämen halu ja kaipaus sinun kohdallasi. Annathan Jumalan rakkauden ja totuuden Hengen, Jumalan sanan kautta tehdä sinut Jumalan mielen mukaiseksi.
Näemme tänään, miten tämä suuri Goljat huutaa joka puolella Jumalan kansaa vastaan. Meille on annettu Hengen asaeet käyttöön ja niillä voitamme tuon uhittelevan vihollisen.

Vastaa